zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Výkladový slovník environmentálních výrazů


Biopotravina

Anglický ekvivalent: organic food

BIOBiopotraviny jsou produkty ekologického zemědělství. Takovéto potraviny jsou pěstovány bez použití chemických hnojiv. Jsou pěstovány se snahou co nejvíce omezit kontaminaci půdy škodlivými látkami. Při jejich sklizni, zpracování a uskadnění jsou používány postupy, které co nejméně škodí životnímu prostředí a nezpůsobují přílišný úbytek živin. Potraviny pocházející z ekologického zemědělství - biopotraviny poznáte podle půlkruhové pruhované značky "Bio", která je umístěna na obalu.

Biopotravina je potravina vyrobená za podmínek uvedených v zákoně č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a splňující podmínky na jakost a zdravotní nezávadnost stanovené zvláštními předpisy, na níž bylo vydáno osvědčení o biopotravině.

Ekologické zemědělství je v České republice definováno Nařízením Rady EU 2092/1991 a zákonem 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství.

Literatura:

Zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č.368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.

 



Další výrazy
« Biomasa
Bioprodukt »


Nové články
Chystané akce
17
10. 2019
17.10.2019 - Seminář, školení
Praha 7
19
10. 2019
19-20.10.2019 - Seminář, školení
Praha, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí