Ročně se úplně zbytečně vyhodí miliony tun jídla po celém světě. Tohle alarmující číslo ale může snížit alespoň o trochu každý z nás. Často se stává, že jídlo vyhazujeme z nepozornosti, neumíme si uspořádat lednici, nákupy nebo zkrátka nemáme příliš organizovanou kuchyň. Máme pro vás jednoduché tipy, se kterými můžete krůček po krůčku začít i vy. A ušetříte nejen planetu, ale i svou peněženku.
Na začátek bychom si měli ujasnit pojmy, které mohou vyhazování potravin velmi ovlivnit. Tyto dva termíny si ale nepleťte.
Začínáme šetřit už při nákupu potravin. V něm byste totiž měli mít systém, a nekupovat tak všechno, na co v obchodě narazíte a co vás prvoplánově zaujme. Až 61 % vyhozených potravin bychom totiž mohli zkonzumovat, pokud bychom si jejich přísun a spotřebu lépe naplánovali.
Zdroj obrázku: {antoniodiaz} / Shutterstock.com
Před nákupem si proto udělejte seznam surovin, které skutečně potřebujete, a ten dodržte. Respektive - nekupujte nic mimo něj. Dobré také bývá si uvědomit, jestli často vyhazujete určité potraviny pořád dokola. Málokdy spotřebujete celý salát ve vaničce, avokádo se vám stihne spíše zkazit a na ricottu v lednici vždycky zapomenete? Tím více se jim příště zkuste vyhnout - nebo mějte připravený lepší plán, jak a kdy tyto potraviny spotřebujete, aby se vám zbytečně nekazily.
Zdroj obrázku: {KucherAV} / Shutterstock.com
Mnoho potravin se nám doma kazí také proto, že s nimi špatně nakládáme. Ačkoliv se to nezdá, ne všechny druhy potravin patří do ledničky, a jejich skladování vám životnost může velmi ovlivnit. Jak na správné skladování potravin?
Studený vzduch v ledničce zabraňuje procesu dozrávání, a pro některé potraviny je naprosto nevhodný. Věděli jste?
Co do lednice nepatří:
Potraviny v lednici také skladujte buď v papírových nebo látkových sáčcích - nikdy ne v igelitových z obchodu.
Zdroj obrázku: {Africa Studio} / Shutterstock.com
TIP: Abyste si usnadnili doma práci, je dobré už při nákupu potraviny skládat do tašek podle toho, kam je poté budete umisťovat. Rozdělte si tašky podle surovin trvanlivých, chlazených, mražených, na ovoce, zeleninu a pečivo. Také se zaměřte na správné skládání do tašek. Spoustu potravin můžete znehodnotit i tím, že je do tašky umístíte dospodu a těžšími potravinami se otlačí a obouchají.
Kam patří maso a kam ovoce?
Nacpat všechno do lednice, jak vás momentálně napadne, je spíše na škodu. Ukládání potravin do lednice totiž vyžaduje systém, který prodlouží životnost potravin i lednice. V každém patře ledničky je totiž jiná vlhkost a ta vyhovuje rozdílným surovinám.
Věděli jste, že...
V mnoha případech nás limituje rychlá kazivost potravin. Naštěstí pro nás existují ale poměrně jednoduché a dostupné způsoby, jak si i s tímhle nešvarem poradit.
Vakuování
Princip spočívá v tom, že potraviny umístíte do speciálního sáčku, ze kterého pomocí vakuového přístroje vysajete vzduch. Právě vzduch totiž podporuje množení mikroorganismů a bakterií v potravinách. Vakuovat se dá téměř všechno - maso, ryby, ovoce, zelenina, chlazená i vařená jídla, káva, ořechy... Po vakuování se ale potraviny skladují nadále v lednici nebo v mrazničce.
Zdroj obrázku: {Andrey_Popov} / Shutterstock.com
Mrazák
Dejte šanci mrazení potravin. Díky mrazáku můžete mít doma zásoby masa, kynutých knedlíků, hotových polévek, játrových knedlíčků, bylinek nebo zeleniny. Důležité rovněž je, v čem jednotlivé potraviny zmrazíte. Nevhodným obalem jim totiž můžete pěkně zavařit. Sáčky vždy umistěte dál od sebe, aby se k sobě nepřimrazily, a ideálně je popište: o co se jedná a kdy jste potravinu zamrazovali. U krabiček se nejdříve ujistěte, že jsou vhodné i do teplot pod nulou.
Zavařování
Zavařování je způsob konzervace, kdy se v jídle umrtví rozkladné mikroorganismy. Ohříváním uzavřených sklenic ve vodě nebo páře dochází k uvaření a pasterizaci pokrmu. Při vaření uniká ze sklenice teplý vzduch a vzniká v ní tak zčásti vakuum. Není to přitom žádná velká věda a zvládnete to i v domácích podmínkách s běžným vybavením kuchyně. Můžete zavařovat dokonce v troubě, mikrovlnce, hrnci, dokonce i v myčce.
Zdroj obrázku: {FabrikaSimf} / shutterstock.com
Důležitá je hygiena a čisté nádoby i suroviny. Zavařit tak doma můžete marmeládu, okurky, ovoce, pesta, zeleninu...
Fermentace
Fermentace neboli kvašení je proces přeměny organických látek, kdy za účasti mikroorganismů a jejich enzymů vznikají látky energeticky chudší. Díky kvašení prodloužíte trvanlivost potravin, ale podpoříte i její lepší stravitelnost a nutriční vyváženost.
Fermentovat můžete třeba zelí, okurky, mrkve nebo celé zeleninové směsi.
Stává se, že vám zbyde trocha brambor z obědu, rýže z večeře, nebo zkrátka neuvaříte přesně množství, jaké potřebujete? To ale není důvod zbytek jíst na sílu nebo je vyhazovat. Jídlo si odložte po vychladnutí do lednice a další den naplánujte, jak jej spotřebovat jinak. Jeden den můžete využít kuřecí maso třeba na rizoto, druhý den si je dát s bramborem nebo zapéct do trouby. Zbytek brambor můžete využít třeba v bramboračce, zeleninu využít do omáčky.
Také se může se stát, že některé potraviny nebo jejich části vyhazujete zbytečně - i když je můžete zužitkovat jinak. Většinou to bývají suroviny, které jste zvyklí vyhazovat odjakživa a možná by vás ani nenapadlo, že z nich vlastně můžete ještě ledacos vykouzlit.
Skvělým příkladem jsou odřezky zeleniny, kterou krájíte pro běžné vaření. Všechny slupky mrkve, papriky, natě, cibule, kedlubny, česneku, celeru, petržele i další zeleniny, můžete místo do koše, odkládat do sáčku, který mezitím budete uchovávat v mrazáku. Ve chvíli, kdy se naplní, tak máte připravenou zeleninu třeba na výtečný zeleninový vývar, který se vám bude hodit třeba jako základ do omáček, polévek nebo rizota.
Zdroj obrázku: {5 second Studio} / Shutterstock.com
TIP: Vyzkoušejte vynikající pesto z mrkvové natě!
Využít ale můžete i suroviny, které by vás nenapadly. Třeba nať z mrkve už do koše dávat nemusíte. Zkuste z ní udělat chutné pesto! Pesto z mrkvové natě je přitom velmi jednoduchá a rychlá záležitost. Smícháte česnek, slunečnicová semínka, olivový olej, citron, sůl a pepř s natí z jedné mrkve. Ideálně v hmoždíři nebo mixéru. A máte hotovo. Hotové pesto využijete třeba na dochucení těstovin, sýrů, salátů nebo jen tak na chleba.
Zdroj úvodního obrázku: {Foxys Forest Manufacture} / Shutterstock.com
Zdroj: PR článek
P.S.:
Pokud by vám přece jen nějaké nespotřebované trvanlivější jídlo přebývalo, můžete jej předat potravinové bance, která jej rozdělí potřebným. Tu nejbližší najdete na www.KAMsNIM.cz