zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Vyzkoušejte NOVÉ Jahodové džemy

17.05.2020
Zemědělství
Biopotraviny
Zdraví
Vyzkoušejte NOVÉ Jahodové džemy

Jahodový džem s rebarborou

Potřebujete:

2500 g zralých očištěných jahod, 700 g zralé rebarbory pokrájené na centimetrové kostičky, 700 g třtinového krupicového cukru, 1,5 sáčku (30 g) Ovocného pektinu LABETA (citrusový přírodní pektin na zavařování), lžička Kyseliny citronové LABETA

Postup:
Veškeré ovoce vložte do velkého pětilitrového hrnce. Začněte pomalu zahřívat a směs přiveďte k varu, ovoce pustí vodu a začne vodnatět. Protože rebarbora je celkem tvrdá, nechte džem asi hodinu vařit a ovoce měknout. Nyní přidejte 3/4 množství cukru promíchaného s ovocným pektinem a za průběžného míchání nechte ve směsi rozpustit. Povařte dalších 3 až 5 minut. Nyní degustujte, podle chuti dosypte zbývající cukr, pro lepší konzervaci je dobré přidat ještě lžičku kyseliny citronové od Labety. Ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v džemu, také podporuje její houstnutí a udrží krásně červenou barvu jahod. Správnou konzistenci džemu testujte "talířkovou metodou" - jednoduše naneste lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama - pokud nestéká, je dokonalá. Džem rozdělte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou a otočte dnem vzhůru - horký džem roztáhne gumičku a ta tak neprodyšně sklenici obepne. Uchovávejte v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18° C.

Džem z jahod a třešní

Co potřebujete:

0,5 kg jahod, 0,5 kg vypeckovaných třešní, 1 balení JamFix 1:1 Labeta, Kyselina citronová Labeta (množství podle chuti), šťáva z půlky citronu, 800 g cukru

Postup:

Ovoce rozmělníme tyčovým mixérem. Přidáme šťávu z citronu, která dodá aroma a na konec balíček JamFixu smíchaný s cukrem. Povaříme alespoň 5 minut a průběžně sbíráme pěnu. Nezapomeneme ochutnat, a dochutit kyselinou citronovou. Pro jistotu provedeme test - kapku džemu dáme na talířek a pokud nestéká, konzistence je ideální. Pokud je džem stále moc tekutý, přidáme ještě trochu JamFixu, který musí být smíchaný s cukrem - předejdeme tak hrudkování a opět krátce povaříme. Hotový džem plníme horký do čistých a vypařených sklenic a otáčíme dnem vzhůru.

,,Linecký" džem z jahod a červeného rybízu

Potřebujete:

0,5 kg jahod, 0,5 kg červeného rybízu, 800 g cukru, špetka skořice, 1 balíček Ovocného pektinu LABETA, kyselina citronová LABETA dle potřeby

Postup:

Ovoce rozmixujeme a směs propasírujeme přes síto, abychom se zbavili peciček z rybízu. Do propasírovaného ovoce přidáme Ovocný pektin smíchaný s cukrem a skořicí a přivedeme k varu. Protože rybíz bývá dost kyselý, kyselinu citronovou přidáváme opatrně, ale nevynecháváme ji - je to důležitá součást konzervace. Plníme do horkých čistých skleniček a sterilujeme otočením víčkem dolů.

Extra tip: Zbytky z pasírování (slupky s pecičkami a zbytkem dužiny) nevyhoďte, ale nechte je vylouhovat v sodovce. Přeceďte, doslaďte třeba bezovým sirupem a užijte si osvěžující limonádu.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
22
9. 2020
22.9.2020 - Seminář, školení
EA Hotel Populus, Praha
1
10. 2020
1.10.2020 - Seminář, školení
hotel Hesperia
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí