zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje získalo devět nových výrobků

06.09.2014
Zemědělství
Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje získalo devět nových výrobků

(Brno, 31. srpna 2014) Náměstek ministra zemědělství Martin Žižka a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek dnes předali ocenění Regionální potravina devíti produktům z Jihomoravského kraje v rámci Jihomoravských dožínek. Tuto prestižní značku uděluje již pátým rokem Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.

"Značka Regionální potravina se po letošním pátém ročníku těší velkému zájmu ze strany výrobců i spotřebitelů. Jde totiž o ty nejkvalitnější výrobky s ojedinělou chutí a vazbou na místní kraj. Ministerstvo zemědělství vede intenzivní dialog se zástupci obchodníků, aby na pulty svých prodejen zařazovali co nejvíce regionálních produktů," říká ministr zemědělství Marian Jurečka.

V Jihomoravském kraji porota vybírala ze 104 přihlášených výrobků od 39 středních a malých producentů. "Nejsilnější zastoupení měly letos kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Pekařské výrobky včetně těstovin," upřesňuje Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která soutěž v regionu organizuje.

Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Slavnostní ceremoniál předávání certifikátů a památečních plaket byl součástí celodenní oslavy letošní úrody a sklizně - Jihomoravských dožínek, které společně pořádá Jihomoravský kraj, Město Brno, Regionální agrární komora, Sdružení přátel folkloru v Brně a Augustiniánské opatství na Starém Brně.

Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2014 obdržely tyto výrobky:

Kategorie Oceněný výrobek a výrobce
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Hadačova nožka

HADAČ a ZAPLETAL, s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé

Rostěnický Divočák

ROSTĚNICE, a.s.

3. Sýry včetně tvarohu

Kozí tvarohové žervé Sedlák

Eva Sedláková

4. Mléčné výrobky ostatní

Horácké máslo

Mlékárna Olešnice, RMD

5. Pekařské výrobky včetně těstovin

Kloboucký rohlík

Pekařství Křižák s.r.o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Hoblinka

Ing. Václav Labský

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

Višňové

VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE a.s.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Patizonky

Horňácká farma s.r.o.

9. Ostatní

Pstruh duhový - uzený

S.M.K., a.s.

Kontakt pro další informace:

Jaromír Musil
Regionální agrární komora Jihomoravského kraje
Email: kis@kisjm.cz, tel.: 607 612 772
Email: tiskove@mze.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
6
3. 2020
6-8.3.2020 - Konference
Praha, KZ Domovina
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí